ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПІДВИЩЕННЯ ТЕПЛОТЕХНІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ОГОРОДЖУВАЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ - Андрух, Сергій; Юрченко, Оксана; Токар, Інна (РОЗВИТОК МІСТА, 2026)
У статті досліджено економічну ефективність підвищення теплозахисних характеристик огороджувальних конструкцій житлових будівель шляхом застосування сучасних теплоізоляційних матеріалів. Проведено аналіз тепловтрат будівель та визначено вплив теплоізоляції на зниження енергоспоживання. Запропоновано підхід до оцінки ефективності утеплення на основі показників річної економії енергії, терміну окупності та приведених витрат життєвого циклу (LCC). Виконано розрахунок оптимальної товщини теплоізоляційного шару для кліматичних умов Сумської області. Результати дослідження показують, що збільшення товщини теплоізоляції дозволяє зменшити тепловтрати будівлі на 45-70%, що забезпечує економію витрат на опалення до 60%. Отримані результати можуть бути використані при проєктуванні енергоефективних будівель та модернізації житлового фонду.