ДИВЕРСИФІКАЦІЯ МІЖНАРОДНОГО АГРОТРЕЙДИНГУ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ АГРАРНИХ КОМПАНІЙ - Диха, Марія; Диха, Валерій (РОЗВИТОК МІСТА, 2026)
У статті обґрунтовано, що глобальні виклики формують нову реальність функціонування міжнародного агротрейдингу, в якій домінують невизначеність, динамічність і багатовекторність ризиків. Описано ключові характеристики глобальних викликів, їх вплив на міжнародний агротрейдинг та наслідки для економічної безпеки аграрних компаній. Встановлено, що геополітичні ризики, логістичні обмеження, цінова волатильність, регуляторні бар’єри, природно-кліматичні ризики та екологічні вимоги формують середовище підвищеної невизначеності, ускладнюють функціонування міжнародного агротрейдингу та формують об’єктивну необхідність переходу до більш гнучких, багатовекторних моделей розвитку аграрних компаній. Розкрито теоретичну сутність диверсифікації, основні види диверсифікації, роль диверсифікації в управлінні ризиками та забезпеченні економічної безпеки аграрних компаній. Обґрунтовано, що диверсифікація міжнародного агротрейдингу виступає ключовим елементом системи економічної безпеки аграрних компаній, оскільки вона мінімізує ризики, підвищує стійкість до криз, забезпечує стабільність функціонування, формує основу для довгострокового розвитку. У сучасних умовах глобальних викликів (війна, логістичні обмеження, нестабільність ринків) роль диверсифікації суттєво зростає, трансформуючись із інструмента зменшення залежності від окремих ринків у необхідну умову виживання та конкурентоспроможності підприємств. Для забезпечення економічної безпеки аграрних компаній доцільно реалізовувати комплексну диверсифікацію, яка інтегрує географічний, товарний, логістичний та фінансовий виміри. Виокремлено обмеження диверсифікації: потреба значних фінансових і управлінських ресурсів; імовірне «розпорошення» компетенцій; підвищення складності управління; ризики виходу на недостатньо вивчені ринки. Акцентовано увагу на важливості не максимально можливої диверсифікації, а оптимальної диверсифікації, яка має базуватися на стратегічному аналізі.