НАУКОВІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УКРАЇНІ - Діденко, Олег (РОЗВИТОК МІСТА, 2026)
У статті визначено теоретико-методичні засади оцінювання рівня сталого розвитку територіальних громад в Україні та обґрунтовано необхідність формування комплексної системи індикаторів у контексті децентралізації та євроінтеграційних процесів. Доведено, що відсутність уніфікованого інструментарію ускладнює стратегічне управління на місцевому рівні та знижує ефективність прийняття управлінських рішень. Підкреслено значення локалізації цілей сталого розвитку та адаптації міжнародних підходів до національних умов. Обґрунтовано структуру системи оцінювання, що включає економічну, соціальну, екологічну та інституційну складові, а також визначено принципи її формування. Запропоновано підхід до побудови індикаторів, який забезпечує поєднання порівнюваності та гнучкості оцінювання сталого розвитку територіальних громад.