АНАЛІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ТРУДОВИМИ РЕСУРСАМИ: ЗМІНА ПАРАДИГМИ - Зуб, Марія (РОЗВИТОК МІСТА, 2026)
У статті обґрунтовано поглиблення аналізу забезпеченості трудовими ресурсами в напрямку кращого залучення, розвитку та утримання працівників, кваліфікованої робочої сили і цінних талантів. Зміна парадигми аналізу забезпеченості трудовими ресурсами сприяє створенню взаємовигідної ситуації: підприємства – набувають здатності формувати позитивну культуру на робочому місці, утримувати працівників, зменшувати плинність кадрів, краще забезпечувати себе кваліфікованою робочою силою та залишатися конкурентоспроможними; співробітники – отримують можливість професійного і особистісного зростання, одержання привабливої заробітної плати, відчувати себе цінними та поважними. Метою статті є теоретичне обґрунтування та розробка алгоритму проведення розширеного аналізу забезпеченості трудовими ресурсами в напрямку кращого залучення, розвитку та утримання працівників, кваліфікованої робочої сили і цінних талантів, як каталізатора конкурентоспроможності підприємства. У статті наведено сучасну інтерпретацію терміну «трудові ресурси». У результаті дослідження запропоновано поняття «персонал» підприємства розглядати як його фундаментальний наріжний камінь; як потужний трудовий колектив з професійним досвідом, природніми здібностями, новаторськими навичками вирішення виробничих завдань і орієнтованою на клієнта відданістю співробітників, з їх унікальним внеском для впровадження інновацій та досягненням нових етапів стабільної конкурентоздатності впродовж довгострокового періоду. Охарактеризовано інформаційну базу аналізу забезпеченості трудових ресурсів. Розглянуто типові показники для аналізу забезпеченості та ефективності використання трудових ресурсів. Проведено аналіз забезпеченості трудовими ресурсами одного з інноваційних підприємств Хмельницької області – Товариства з обмеженою діяльністю «Hillary Cosmetics», що займається виробництвом косметики з компонентів натурального походження. Запропоновано алгоритм розширеного аналізу забезпеченості трудових ресурсів, залученості, розвитку і утримання співробітників, в тому числі талантів, та ефективності їх використання.