ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ ОПТИМІЗАЦІЇ ВІДДАЛЕНОЇ РОБОТИ КРЕАТИВНИХ КОМАНД - Ковшова, Ірина; Канєвська, Каріна (РОЗВИТОК МІСТА, 2026)
У статті розкрито засади формування системи інноваційних методів та інструментів оптимізації віддаленої роботи креативних команд. Цифрова трансформація поглиблюється, формати зайнятості стають гібридними, що робить актуальним перегляд управлінських підходів. Креативну команду розглянуто як особливий суб’єкт управління, що створює нематеріальний продукт і працює в нелінійному ритмі дивергентного та конвергентного мислення. Запропоновано визначення інноваційного методу управління віддаленою роботою креативної команди як системно поєднаної дії цифрової інфраструктури, методологій управління й практик командної взаємодії, які компенсують нестачу фізичної спільної присутності, забезпечують прозору координацію, не обмежуючи автономії, та підтримують психологічну безпеку як ресурс креативності. Інноваційні методи класифіковано за трьома взаємопов’язаними вимірами: технологічним (платформи синхронного дизайну, інструменти візуальної колаборації, інтегровані комунікаційні екосистеми, хмарні системи управління цифровими активами, інструменти на основі штучного інтелекту), організаційно-управлінським (Agile, Scrumban, Lean UX, OKR, ROWE, концепція гібридної креативності) та соціально-психологічним (психологічна безпека, спільне піднесення, ретроспективи, право на відключення). Побудовано матрицю відповідності між шістьма групами викликів дистанційного формату та трьома вимірами методів, яка показує, що застосування окремих інструментів не дає стійкого результату. Представлено інтегровану модель творчого процесу, що поєднує методології дизайн-мислення, Lean UX та Agile у єдину послідовність.