МІЖНАРОДНЕ МУНІЦИПАЛЬНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ ТА ЕФЕКТИВНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ МІСЦЕВОГО РОЗВИТКУ - Колонтай, Світлана; Колонтай, Алісія (РОЗВИТОК МІСТА, 2026)
У статті досліджено трансформацію ролі територіальних громад як суб’єктів міжнародної діяльності в умовах сучасних кризових викликів. Проаналізовано теоретичний базис муніципальної парадипломатії та концепцію багаторівневого врядування, що дозволяє громадам виходити за межі локального управління та стати повноцінними гравцями на міжнародній арені. Особливу увагу приділено механізмам «маркетингу відновлення» та переходу до цифрового адміністрування міжнародних проектів як інструментів підвищення інституційної довіри донорів. На основі успішних кейсів українських міст доведено зв’язок між стратегічним брендингом території та залученням інвестицій. Визначено пріоритетні вектори розвитку співробітництва, серед яких цифрова трансформація, мережева дипломатія та професіоналізація кадрів. Сформульовані висновки корелюють із Державною стратегією регіонального розвитку до 2027 року, акцентуючи на важливості самодостатності громад у глобальному контексті.