ОРГАНІЗАЦІЙНІ ТА ПРАВОВІ АСПЕКТИ МУНІЦИПАЛЬНОГО ВРЯДУВАННЯ: ІННОВАЦІЙНИЙ ТА ЦИФРОВИЙ РОЗВИТОК, РЕГІОНАЛЬНЕ ВІДНОВЛЕННЯ, ГЛОБАЛЬНА НЕСТАБІЛЬНІСТЬ - Надточій, Ірина; Іртищева, Інна; Крамаренко, Ірина; Іртищев, Олександр (РОЗВИТОК МІСТА, 2026)
Стаття присвячена комплексному аналізу організаційно-правових основ муніципального управління в контексті забезпечення інноваційного та цифрового розвитку територіальних громад, а також їх відновлення в умовах глобальної нестабільності та посткризових трансформацій. Актуальність дослідження зумовлена зростаючою роллю місцевого самоврядування як ключового інституційного суб’єкта формування адаптивних моделей розвитку регіонів, здатних до швидкого реагування на зовнішні виклики, зокрема в умовах воєнних та економічних криз. Обґрунтовано, що сучасна правова модель муніципального управління переважно базується на процедурно-регуляторному підході, орієнтованому на розподіл повноважень і функцій між рівнями влади, що обмежує її потенціал щодо активного стимулювання інноваційних процесів і цифрової трансформації на рівні територіальних громад. Доведено, що така модель не враховує належним чином роль інтелектуального та цифрового капіталу як визначального ресурсу сучасного розвитку. Встановлено, що існуючі нормативно-правові механізми не забезпечують достатнього рівня інституціоналізації нематеріальних активів громади, зокрема знань, компетенцій, інформаційних ресурсів і цифрових платформ, які формують основу інноваційної економіки. У дослідженні виокремлено три ключові напрями взаємодії між організаційно-правовим механізмом муніципального управління та інтелектуальним потенціалом: розвиток кадрового потенціалу органів місцевої влади на засадах цифрових компетенцій, формування систем управління цифровими активами територіальних громад та активізація міжмуніципального партнерства з метою обміну знаннями та кращими практиками. Запропоновано напрями вдосконалення нормативно-правового забезпечення, спрямовані на трансформацію муніципального управління у бік підвищення його інституційної спроможності як драйвера інноваційного розвитку, цифровізації та стійкого відновлення регіонів, що передбачає інтеграцію нових підходів до управління знаннями, цифровими ресурсами та мережевою взаємодією громад.