ПУБЛІЧНА ДИПЛОМАТІЯ В СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ КОМУНІКАЦІЙ - Полякова, Юлія; Шайда, Оксана; Грабар, Лілія (РОЗВИТОК МІСТА, 2026)
Стаття присвячена вивченню ролі публічної дипломатії у системі міжнародної комунікації як сучасного інструменту м’якої сили у напрямі формування і підтримки репутації держави, вираження її позицій та пріоритетів з різних питань, реалізації зовнішньої політики. Розглянуто сутність публічної дипломатії як технології представництва інтересів, інструменту довгострокової дії, нової форми міждержавного спілкування. Окреслено основні види публічної дипломатії – культурна, економічна, експертна, кулінарна, науково-освітня, спортивна, цифрова тощо. Наголошено на відмінностях публічної дипломатії від традиційної та описано її як багаторівневу систему міжнародних комунікацій, що охоплює інформаційний, репутаційний і поведінковий рівні. Зазначено, що найбільш комплексним інструментом кількісної оцінки м’якої сили держав сьогодні вважається Global Soft Power Index, розроблений Brand Finance, який кількісно оцінює сприйняття держав за такими важливими критеріями, як відомість, репутація та вплив. У проведеному дослідженні Global Soft Power Index розглядається як агрегований результат функціонування системи публічної дипломатії. Розглянуто Топ-10 країн у рейтингу Global Soft Power Index-2026. Зазначено, що лідерські позиції зберігають Сполучені Штати Америки, Китай, Японія, Велика Британія, водночас демонструючи різноспрямовану динаміку. З’ясовано зв’язок між значенням індексу “м’якої сили” та впізнаваності країн, а також значенням індексу “м’якої сили” та репутації країн на світовому рівні у 2026 році. Зроблено висновок, що публічна дипломатія, організована на системних засадах, спроможна компенсувати навіть дефіцит традиційної репутації. Розглянуто приклад Південної Кореї у напрямі використання культурної дипломатії як довгострокового інструменту впливу, Японії – щодо розвитку економічної дипломатії і Швейцарії – стосовно формування стабільної репутації. Зроблено висновок, що публічна дипломатія сьогодні виступає вагомим інструментом формування і підтримки міжнародного іміджу держав, а її ефективність безпосередньо втілюється у показниках сприйняття на глобальному рівні.