ВПЛИВ МІЖНАРОДНОГО РУХУ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ НА ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ КРАЇНИ - Присяжнюк, Юрій; Пастернак, Мар’ян; Федунь, Юрій (РОЗВИТОК МІСТА, 2026)
Здійснено комплексне дослідження впливу міжнародного руху трудових ресурсів на формування державного бюджету країни в умовах глобалізації економічних процесів. Обґрунтовано теоретичні підходи до визначення сутності трудової міграції та її фіскальних ефектів. Визначено основні канали впливу міжнародної трудової міграції на державні фінанси, зокрема через податкові надходження, соціальні внески, державні видатки та грошові перекази мігрантів. Особливу увагу приділено аналізу специфіки впливу міграційних процесів на бюджетні системи країн-донорів і країн-реципієнтів. Проведено порівняльний аналіз України та Польщі, який дозволив виявити асиметричний характер фіскальних ефектів трудової міграції. Встановлено, що для України характерним є поєднання позитивного впливу грошових переказів та негативного впливу скорочення податкової бази, тоді як для Польщі трудова міграція виступає джерелом зростання бюджетних надходжень. На основі SWOT-аналізу визначено ключові переваги, недоліки, можливості та загрози впливу міжнародної трудової міграції на бюджетну систему України. Доведено, що в довгостроковій перспективі негативні ефекти міграції можуть переважати, що потребує вдосконалення державної політики у сфері регулювання міграційних процесів. Показано, що міжнародна трудова міграція виконує функцію перерозподілу фінансових ресурсів між країнами. Країни-донори фактично втрачають частину свого економічного потенціалу у вигляді людського капіталу та податкових надходжень, тоді як країни-реципієнти отримують додаткові ресурси для розвитку. Зауважено, що така ситуація створює нерівномірність у розподілі вигоди від глобалізації та підкреслює необхідність розробки ефективної державної політики у сфері регулювання міграційних процесів. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів при формуванні бюджетної та міграційної політики держави.