ПЕРЕДУМОВИ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ВИРОБНИЧИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ - Свистун, Людмила (РОЗВИТОК МІСТА, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади та практичні передумови реструктуризації виробничих підприємств в умовах економічної нестабільності, зумовленої повномасштабною військовою агресією проти України. Визначено фундаментальну роль промислового сектору для забезпечення економічної безпеки держави. На основі офіційних статистичних даних здійснено комплексний аналіз динаміки кількості суб’єктів господарювання, їх галузевої спеціалізації, регіонального розподілу та змін у структурі трудової зайнятості. Встановлено критичне скорочення виробничих потужностей у 2022 році, що обумовлено прямими наслідками бойових дій, міграцією населення, розривом логістичних ланцюгів та енергетичною дестабілізацією. Обґрунтовано необхідність переходу від реактивного управління до проактивної адаптації шляхом впровадження системної реструктуризації. Доведено, що подолання кризових явищ вимагає інтегрованого застосування фінансової, операційної, стратегічної, організаційної та інноваційної трансформації, узгодженої з воєнними реаліями. Отримані результати створюють науково-методичну основу для прийняття обґрунтованих управлінських рішень на мікрорівні в контексті післявоєнної реконструкції економіки.