ФІЛОСОФІЯ РЕІНЖИНІРИНГУ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ У ХАРЧОВІЙ ГАЛУЗІ: ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ТА МЕХАНІЗМИ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/city-development.2025.1-11

Ключові слова:

технологічний підхід, технологічні аспекти, харчова промисловість, державне регулювання, роботизація, блокчейн, ІоТ, цифрова трансформація, реінжиніринг, бізнес-процеси

Анотація

У статті представлено дослідження технологічного підходу у державному регулюванні харчової промисловості в умовах цифрової трансформації, яка охоплює ключові аспекти, механізми й інструменти його реалізації. Підкреслено важливість впровадження технологій автоматизації, інтернету речей (IoT), машинного навчання та штучного інтелекту, які значно підвищують ефективність та конкурентоспроможність підприємств. Однак для забезпечення сталого розвитку важливо, щоб державна підтримка, особливо для малих і середніх підприємств, доповнювала впровадження цифрових технологій, оскільки обмежені ресурси можуть призвести до ринкової нерівності. У статті розглянуто два основні моделі реалізації технологічного підходу серед яких автоматизація виробничих процесів та застосування цифрових двійників і штучного інтелекту. Виділено модель автоматизації, яка спрямована на централізоване управління виробничими процесами через ERP, MES і SCADA-системи, що зменшують вплив людського фактора та дозволяють контролювати якість на всіх етапах. Інша модель впровадження цифрових двійників і штучного інтелекту надає можливість детального моделювання та прогнозування результатів діяльності підприємства, що є важливим для довгострокового управління ризиками. Зазначено, що поєднання обох моделей підвищує продуктивність, гнучкість і стійкість підприємств до змін ринкових умов. Важливе місце у статті займає обговорення державних ініціатив розвитку логістичної інфраструктури, використання блокчейну для відстеження ланцюгів постачання та інтеграції IoT для моніторингу умов зберігання і транспортування продукції. Підкреслено, що державна нормативна база є важливою для забезпечення прозорості виробничих процесів, зниження соціальних ризиків і дотримання вимог безпеки. Обґрунтовано філософські засади реінжинірингу бізнес-процесів у харчовій галузі, з акцентом на системний підхід, стратегічне мислення та врахування галузевих особливостей у виборі механізмів цифрової трансформації. У висновках зроблено акцент на значенні державної підтримки, яка має охоплювати фінансування новітніх технологій, розвиток професійних компетенцій кадрів та створення механізмів для прозорого контролю над бізнес-процесами.

Посилання

Schumpeter J. (1962). Capitalism, Socialism and Democracy. New York : Harper Perennial, p. 451.

Neumann J. (1996). Theory of Self-Reproducing Automata. Illinois : University of Illinois Press, pp. 388.

Berher A. D. (2024). Tsyfrova transformatsiia biznesu v kompaniiakh kharchovoi industrii [Digital transformation of business in food industry companies]. Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii. Vol. 1. P. 81–90.

Shkrabak I., Nikulchev M. (2020). Naukovo-tekhnolohichna sfera yak obiekt derzhavnoho rehuliuvannia: terminolohichnyi i sutnisnyi analiz [Scientific and technological sphere as an object of state regulation: terminological and substantive analysis]. Aspekty publichnoho upravlinnia. Vol. 4. P. 64–74.

Kotelevets D. (2022). Suchasni aspekty derzhavnoho rehuliuvannia rozvytku tsyfrovoi ekonomiky v Ukraini [Modern aspects of state regulation of the development of the digital economy in Ukraine]. Halytskyi ekonomichnyi visnyk. Vol. 4. P. 13–22.

Prots Ya. I., Danyliuk O. A., Lobur T. B. (2008). Avtomatyzatsiia neperervnykh tekhnolohichnykh protsesiv. Navchalnyi posibnyk dlia tekhnichnykh spetsialnostei vyshchykh navchalnykh zakladiv [Automation of continuous technological processes. Textbook for technical specialties of higher educational institutions]. Ternopil: TDTU im. I. Puliuia, 239 p.

Shchehlov V. R., Morozova O. I. (2022). Metody ta tekhnolohii rozroblennia tsyfrovykh dviinykiv dlia harantozdatnykh system industrialnoho internetu rechei [Methods and technologies for developing digital twins for warrantable systems of the industrial Internet of Things]. Systemy upravlinnia, navihatsii ta zviazku. Vol. 4 (70). P. 127–137.

Vynnychuk R. (2024). Shtuchnyi intelekt v kharchovii promyslovosti [Artificial intelligence in the food industry]. Grail of Science. Vol. 43. P. 335–343.

Iushchenko N. L. (2018). Rozvytok blokchein-tekhnolohii v Ukraini ta sviti [Development of blockchain technologies in Ukraine and the world]. Ekonomika i suspilstvo. Vol 19. P. 269–275.

Shkryhun Yu. O. (2021). Teoretychni pidkhody do vyznachennia poniattia «tsyfrova lohistyka» [Theoretical approaches to defining the concept of "digital logistics"]. Ekonomichnyi visnyk donbasu. Vol. 3 (65). P. 137–146.

Downloads

Опубліковано

2025-03-31

Як цитувати

Олійник, О. (2025). ФІЛОСОФІЯ РЕІНЖИНІРИНГУ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ У ХАРЧОВІЙ ГАЛУЗІ: ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ТА МЕХАНІЗМИ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ. РОЗВИТОК МІСТА, (1 (05), 74–84. https://doi.org/10.32782/city-development.2025.1-11

Номер

Розділ

Статті