STRATEGIES FOR ENSURING ECONOMIC SECURITY OF FOOD INDUSTRY ENTERPRISES IN WAR CONDITIONS
DOI:
https://doi.org/10.32782/city-development.2025.1-2Keywords:
food industry, food industry enterprises, crisis, military actions, economic security, directionsAbstract
The article substantiates that ensuring the economic security of food industry enterprises in wartime is an extremely important task for maintaining their sustainability, competitiveness and ability to supply food to the population. It is determined that identifying and minimizing risks, optimizing costs and ensuring financial sustainability, searching for new suppliers and logistics channels, investing in information security and digitalization, supporting personnel and social responsibility, strategic planning and adapting business models to the external environment of operation remain of great importance in the further activities of food industry enterprises and require the development of appropriate development strategies in wartime. Key threats and challenges affecting the stability of their activities are outlined, in particular, risks associated with disruption of logistics chains, resource shortages, reduced purchasing power, and danger to employees. The implementation of the proposed strategies to ensure the economic security of food industry enterprises will help reduce the impact of military risks and adapt their activities to war conditions. The use of mathematical models and formulas allows you to assess the level of economic security of the enterprise, determine the efficiency of enterprise operations, and reduce the impact of crisis situations. The results of the study may be useful for managers of food industry enterprises, economic security specialists, and government agencies in developing strategies for stabilizing the industry in times of war. The recommendations provided are of practical importance for managers of enterprises, economic security specialists, and government agencies involved in stabilizing the industry in times of war. In times of war, a systematic approach to ensuring economic security will be the key to the sustainability of the food industry and a guarantee of the country's food security.
References
Басюркіна Н. Й., Ласкаєв О. М. Ризики хлібопекарного бізнесу в Україні. Економічні та соціальні аспекти розвитку України на початку ХХІ століття: матеріали ІХ Міжнар. наук.‐практ. конф., Одеса, 19-20 жовт. 2021 р. Одес. нац. акад. харч. технологій. Одеса, 2021. С. 327–330. URL: https://cardfile.ontu.edu.ua/handle/123456789/19303.
Євстахевич В. Л., Комар В. М., Гармаш Р. В., Ожибко В. Б., Воїнський Н. В., Давидович М. І. Ключові ризики функціонування підприємств харчової промисловості в умовах війни. Академічні візії. 2024. Випуск 72. URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/1332/1228.
Лошенюк О. В., Мурована Т. О. Ризики ведення бізнесу в умовах воєнного стану та шляхи їх подолання. Ефективна економіка. 2023. № 2. С. 1–17. DOI: https://doi.org/10.32702/23072105.2023.2.44
Петрова Н. Ф. Методичне забезпечення оцінки ризиків підприємства. Соціальна економіка. 2015. № 2. С. 148–153. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/se_2015_2_19
Kals J., Würtenberger K. IT-unterstütztes Energiemanagement in: HMD – Praxis der Wirtschaftsinformatik HMD. Heft. 2012. 285. pp. 73–81.
Трифонова О. В., Трушкіна Н. В. Стан, проблеми та тенденції розвитку транспортної логістики в Україні. Вісник економічної науки України. 2019. № 1 (36). С. 143–149.
Basiurkina N. Y., Laskaiev O. M. Ryzyky khlibopekarnoho biznesu v Ukraini [Risks of the bakery business in Ukraine]. Ekonomichni ta sotsialni aspekty rozvytku Ukrainy na pochatku ХХІ stolittia: materialy ІХ Mizhnar. nauk.prakt. konf., Odesa, 19–20 zhovt. 2021 r. Odes. nats. akad. kharch. tekhnolohii. Odesa, 2021. S. 327–330. URL: https://cardfile.ontu.edu.ua/handle/123456789/19303.
Yevstakhevych V. L., Komar V. M., Harmash R. V., Ozhybko V. B., Voinskyi N. V., Davydovych M. I. Kliuchovi ryzyky funktsionuvannia pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti v umovakh viiny [Key risks of food industry enterprises operating in wartime]. Akademichni vizii. 2024. Vol. 72. URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/1332/1228.
Losheniuk O. V., Murovana T. O. (2023). Ryzyky vedennia biznesu v umovakh voiennoho stanu ta shliakhy yikh podolannia [Risks of doing business under martial law and ways to overcome them]. Efektyvna ekonomika. Vol. 2. S. 1–17. DOI: https://doi.org/10.32702/23072105.2023.2.44
Petrova N. F. (2015). Metodychne zabezpechennia otsinky ryzykiv pidpryiemstva [Methodological support for enterprise risk assessment]. Sotsialna ekonomika. Vol. 2. S. 148–153. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/se_2015_2_19
Kals J., Würtenberger K. IT-unterstütztes Energiemanagement in: HMD – Praxis der Wirtschaftsinformatik HMD. Heft. 2012. 285. pp. 73-81.
Tryfonova O.V., Trushkina N.V. Stan, problemy ta tendentsii rozvytku transportnoi lohistyky v Ukraini [Status, problems and trends in the development of transport logistics in Ukraine]. Visnyk ekonomichnoi nauky Ukrainy. 2019. Vol. 1 (36). S. 143–149.