СТРАТЕГІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УМОВАХ ВІЙНИ
DOI:
https://doi.org/10.32782/city-development.2025.1-2Ключові слова:
харчова промисловість, підприємства харчової промисловості, криза, воєнні дії, економічна безпека, напрямиАнотація
У статті обгрунтовано, що забезпечення економічної безпеки підприємств харчової промисловості в умовах війни є надзвичайно важливим завданням для підтримки їх стійкості, конкурентоспроможності та здатності постачати продукти харчування населенню. Визначено, що ідентифікація та мінімізація ризиків, оптимізація витрат та забезпечення фінансової стійкості, пошук нових постачальників та логістичних каналів, інвестиції в інформаційну безпеку та цифровізацію, підтримка персоналу та соціальна відповідальність, стратегічне планування та адаптація бізнес-моделей до зовнішнього середовища функціонування залишаються архіважливими у подальшій діяльності підприємств харчової промисловості та потребують розробки відповідних стратегій розвитку в умовах війни. Окреслено ключові загрози та виклики, які впливають на стабільність їхньої діяльності, зокрема ризики, пов’язані з порушенням логістичних ланцюгів, дефіцитом ресурсів, зниженням купівельної спроможності та небезпекою для працівників. Впровадження запропонованих стратегій для забезпечення економічної безпеки підприємств харчової промисловості допоможе зменшити вплив військових ризиків і адаптувати їхню діяльність до умов війни. Використання математичних моделей і формул дозволяє оцінити рівень економічної безпеки підприємства, визначити ефективність діяльності підприємств та зменшити вплив кризових ситуацій. Результати дослідження можуть бути корисними для керівників підприємств харчової промисловості, фахівців з економічної безпеки та державних органів у розробці стратегій стабілізації галузі в умовах військових дій. Надані рекомендації мають практичне значення для керівників підприємств, фахівців з економічної безпеки та державних органів, які займаються стабілізацією галузі в умовах військових дій. У часи війни системний підхід до забезпечення економічної безпеки стане запорукою стійкості харчової промисловості та гарантією продовольчої безпеки країни.
Посилання
Басюркіна Н. Й., Ласкаєв О. М. Ризики хлібопекарного бізнесу в Україні. Економічні та соціальні аспекти розвитку України на початку ХХІ століття: матеріали ІХ Міжнар. наук.‐практ. конф., Одеса, 19-20 жовт. 2021 р. Одес. нац. акад. харч. технологій. Одеса, 2021. С. 327–330. URL: https://cardfile.ontu.edu.ua/handle/123456789/19303.
Євстахевич В. Л., Комар В. М., Гармаш Р. В., Ожибко В. Б., Воїнський Н. В., Давидович М. І. Ключові ризики функціонування підприємств харчової промисловості в умовах війни. Академічні візії. 2024. Випуск 72. URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/1332/1228.
Лошенюк О. В., Мурована Т. О. Ризики ведення бізнесу в умовах воєнного стану та шляхи їх подолання. Ефективна економіка. 2023. № 2. С. 1–17. DOI: https://doi.org/10.32702/23072105.2023.2.44
Петрова Н. Ф. Методичне забезпечення оцінки ризиків підприємства. Соціальна економіка. 2015. № 2. С. 148–153. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/se_2015_2_19
Kals J., Würtenberger K. IT-unterstütztes Energiemanagement in: HMD – Praxis der Wirtschaftsinformatik HMD. Heft. 2012. 285. pp. 73–81.
Трифонова О. В., Трушкіна Н. В. Стан, проблеми та тенденції розвитку транспортної логістики в Україні. Вісник економічної науки України. 2019. № 1 (36). С. 143–149.
Basiurkina N. Y., Laskaiev O. M. Ryzyky khlibopekarnoho biznesu v Ukraini [Risks of the bakery business in Ukraine]. Ekonomichni ta sotsialni aspekty rozvytku Ukrainy na pochatku ХХІ stolittia: materialy ІХ Mizhnar. nauk.prakt. konf., Odesa, 19–20 zhovt. 2021 r. Odes. nats. akad. kharch. tekhnolohii. Odesa, 2021. S. 327–330. URL: https://cardfile.ontu.edu.ua/handle/123456789/19303.
Yevstakhevych V. L., Komar V. M., Harmash R. V., Ozhybko V. B., Voinskyi N. V., Davydovych M. I. Kliuchovi ryzyky funktsionuvannia pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti v umovakh viiny [Key risks of food industry enterprises operating in wartime]. Akademichni vizii. 2024. Vol. 72. URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/1332/1228.
Losheniuk O. V., Murovana T. O. (2023). Ryzyky vedennia biznesu v umovakh voiennoho stanu ta shliakhy yikh podolannia [Risks of doing business under martial law and ways to overcome them]. Efektyvna ekonomika. Vol. 2. S. 1–17. DOI: https://doi.org/10.32702/23072105.2023.2.44
Petrova N. F. (2015). Metodychne zabezpechennia otsinky ryzykiv pidpryiemstva [Methodological support for enterprise risk assessment]. Sotsialna ekonomika. Vol. 2. S. 148–153. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/se_2015_2_19
Kals J., Würtenberger K. IT-unterstütztes Energiemanagement in: HMD – Praxis der Wirtschaftsinformatik HMD. Heft. 2012. 285. pp. 73-81.
Tryfonova O.V., Trushkina N.V. Stan, problemy ta tendentsii rozvytku transportnoi lohistyky v Ukraini [Status, problems and trends in the development of transport logistics in Ukraine]. Visnyk ekonomichnoi nauky Ukrainy. 2019. Vol. 1 (36). S. 143–149.