ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/city-development.2024.3-2

Ключові слова:

підприємства харчової промисловості, ризики, невизначеність, процеси, ринки, розвиток, стабільність

Анотація

У статті розкрито важливість діяльності підприємств харчової промисловості. Виокремлено ризики діяльності підприємств харчової промисловості (фізичне знищення інфраструктури; зрив ланцюгів постачання; втрата ринків збуту; ризики для персоналу; фінансові ризики; логістичні ризики; ризик втрати якості та безпеки продукції; ризик невідповідності стандартам експортних ринків; юридичні та регуляторні ризики; репутаційні ризики). Охарактеризовано невизначеності діяльності підприємств, до яких віднесено: непередбачуваність воєнних дій; невизначеність з постачанням сировини; фінансова нестабільність та інфляція; регуляторні зміни; трудові ресурси (мобілізація); непередбачуваність попиту; залежність від міжнародної підтримки; невизначеність з логістикою та доступом до ринків збуту; короткостроковий горизонт планування; відсутність гарантій безпеки. Визначено, що підприємства харчової промисловості під час війни стикаються з численними труднощами, які впливають на їхню фінансову стабільність: відсутність політичної рівноваги, нестабільність економіки, інфляція та коливання курсу валют, руйнування транспортної інфраструктури та пошук транспортних коридорів для перевезення продукції, порушення стабільності функціонування логістичних каналів, відсутність повної та достовірної інформації щодо виникнення окремих подій і процесів, міграційні процеси та зниження доступності до формування кваліфікованих кадрів, неможливість довгострокового прогнозування. Обґрунтовано, що безперервність функціонування та розвиток підприємств харчової промисловості в умовах військових дій є одним з ключових елементів реалізації національної стратегії продовольчої безпеки, стабільності соціальної сфери, мотивації трудової діяльності населення, активізації зовнішньо-економічної діяльності суб’єктів, розширення джерел інвестування та наповнення державного бюджету.

Посилання

Голюк В.Я., Мегель Х.О. Сучасний стан та перспективи розвитку підприємств харчової промисловості України. Економіка. Фінанси. Право. 2022. № 10/1. С. 32–36.

Голюк В.Я., Мегель Х.О. Підвищення ефективності експортної діяльності підприємств харчової промисловості. Наука сьогодення: від досліджень до стратегічних рішень: матеріали IV Міжнародної студентської наукової конференції (м. Івано-Франківськ, 17 червня 2022 р.). Вінниця, 2022. С. 60–62. URL: https://ojs.ukrlogos.in.ua/index.php/liga/issue/view/inter17.06.2022/757

Павлова О., Павлов К., Шульгач Н., Плоскіна А. Формування бізнес-стратегії підвищення продовольчої безпеки харчової галузі України у воєнний період. Scientific journal “Modeling the Development of the Economic Systems”. URL: https://mdes.khmnu.edu.ua/index.php/mdes/article/view/124

Ковтун Т.Ю., Грищенко І.М. Особливості державної підтримки бізнесу у воєнний час: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. у трьох томах, м. Київ, ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, 15-28 квітня 2022 р. С. 41–44.

Шостак Л.В., Бегун С.І., Уляницький А.О. Аналіз ринку харчової промисловості у воєнний період. Економіка та суспільство. 2024. Випуск 63. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4162/4093

Олексюк О., Кубашевський О. Розвиток підприємств харчової промисловості в умовах воєнного стану. Сучасні технології комерційної діяльності і логістики: зб. матеріалів ІІІ Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., 3 листоп. 2023 р., м. Київ. М-во освіти і науки України, Київ. нац. екон. ун-т ім. В. Гетьмана; редкол.: О.І. Олексюк (відп. за вип.) та ін. Київ: КНЕУ, 2023. С. 177–179.

Безтелесна Л.І., Буткевич В.О. Інноваційний розвиток підприємств харчової промисловості. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. 2023. № 4 (104). С. 75–86.

Гончар М.Ф., Грибик І.І., Комаровський В.І. Розвиток системи управління якістю підприємств харчової промисловості на засадах інновацій в умовах глобалізації. Академічні візії. 2023. № 26. URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/704

Golyuk V. Ya., Megel H. O. (2022) The current state and prospects for the development of enterprises of the food industry of Ukraine. Economy. Finances. Right, no. 10/1, pp. 32–36.

Golyuk V. Y a., Megel H. O. (June 17, 2022) Increasing the efficiency of export activities of food industry enterprises. Today's science: from research to strategic decisions: materials of the IV International Student Scientific Conference. Ivano-Frankivsk. Vinnytsia, P. 60–62. Available at: https://ojs.ukrlogos.in.ua/index.php/liga/issue/view/inter17.06.2022/757

Pavlova O., Pavlov K., Shulgach N., Ploskina A. Formation of a business strategy for increasing food security in the food industry of Ukraine during the war period. Scientific journal "Modeling the Development of the Economic Systems". Available at: https://mdes.khmnu.edu.ua/index.php/mdes/article/view/124

Kovtun T. Yu., Hryshchenko I. M. (April 15-28, 2022) Peculiarities of state support for business during wartime: materials of the All-Ukrainian science and practice conf. in three volumes. Kyiv: DZVO "University of Education Management" National Academy of Sciences of Ukraine, pp. 41–44.

Shostak L. V., Begun S. I., Ulyanitskyi A. O. (2024) Analysis of the food industry market during the war period. Economy and society, issue 63. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4162/4093

Oleksyuk O., Kubashevskyi O. (November 3, 2023) Development of food industry enterprises under martial law. Modern technologies of commercial activity and logistics: coll. materials of the III International science and practice internet conference. Ministry of Education and Science of Ukraine, Kyiv. national economy University named after V. Hetman; edited by: O.I. Oleksyuk (respondent for issue) and others. Kyiv: KNEU, pp. 177–179.

Beztelesna L. I., Butkevich V. O. (2023) Innovative development of food industry enterprises. Bulletin of the National University of Water Management and Nature Management, no. 4 (104), pp. 75–86.

Potter M. F., Hrybyk I. I., Komarovskyi V. I. (2023) Development of the quality management system of food industry enterprises on the basis of innovations in the conditions of globalization. Academic visions, no. 26. Available at: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/704

Downloads

Опубліковано

2024-10-11

Як цитувати

Гривківська, О., & Горінний, М. (2024). ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ. РОЗВИТОК МІСТА, (3 (03), 13–17. https://doi.org/10.32782/city-development.2024.3-2

Номер

Розділ

Статті