FEATURES OF THE DEVELOPMENT OF THE ENTERPRISES OF THE FOOD INDUSTRY OF UKRAINE IN THE CONDITIONS OF WAR
DOI:
https://doi.org/10.32782/city-development.2024.3-2Keywords:
food industry enterprises, risks, uncertainty, processes, markets, development, stabilityAbstract
The article reveals the importance of food industry enterprises. The risks of food industry enterprises are singled out (physical destruction of infrastructure; disruption of supply chains; loss of sales markets; risks for personnel; financial risks; logistical risks; risk of loss of product quality and safety; risk of non-compliance with export market standards; legal and regulatory risks; reputational risks). Uncertainties in the activities of enterprises are characterized, which include: the unpredictability of military actions; uncertainty with the supply of raw materials; financial instability and inflation; regulatory changes; labor resources (mobilization); unpredictability of demand; dependence on international support; uncertainty with logistics and access to sales markets; short-term planning horizon; lack of security guarantees. It is determined that food industry enterprises during the war face numerous difficulties that affect their financial stability: lack of political balance, instability of the economy, inflation and currency fluctuations, destruction of transport infrastructure and the search for transport corridors for the transportation of products, violation of the stability of the functioning of logistics channels, the lack of complete and reliable information about the occurrence of certain events and processes, migration processes and the decrease in the availability of qualified personnel, the impossibility of long-term forecasting. It is substantiated that the continuity of the functioning and development of food industry enterprises in the conditions of military operations is one of the key elements of the implementation of the national strategy of food security, the stability of the social sphere, the motivation of the labor activity of the population, the activation of the foreign economic activity of subjects, the expansion of investment sources and the filling of the state budget.
References
Голюк В.Я., Мегель Х.О. Сучасний стан та перспективи розвитку підприємств харчової промисловості України. Економіка. Фінанси. Право. 2022. № 10/1. С. 32–36.
Голюк В.Я., Мегель Х.О. Підвищення ефективності експортної діяльності підприємств харчової промисловості. Наука сьогодення: від досліджень до стратегічних рішень: матеріали IV Міжнародної студентської наукової конференції (м. Івано-Франківськ, 17 червня 2022 р.). Вінниця, 2022. С. 60–62. URL: https://ojs.ukrlogos.in.ua/index.php/liga/issue/view/inter17.06.2022/757
Павлова О., Павлов К., Шульгач Н., Плоскіна А. Формування бізнес-стратегії підвищення продовольчої безпеки харчової галузі України у воєнний період. Scientific journal “Modeling the Development of the Economic Systems”. URL: https://mdes.khmnu.edu.ua/index.php/mdes/article/view/124
Ковтун Т.Ю., Грищенко І.М. Особливості державної підтримки бізнесу у воєнний час: матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. у трьох томах, м. Київ, ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України, 15-28 квітня 2022 р. С. 41–44.
Шостак Л.В., Бегун С.І., Уляницький А.О. Аналіз ринку харчової промисловості у воєнний період. Економіка та суспільство. 2024. Випуск 63. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4162/4093
Олексюк О., Кубашевський О. Розвиток підприємств харчової промисловості в умовах воєнного стану. Сучасні технології комерційної діяльності і логістики: зб. матеріалів ІІІ Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., 3 листоп. 2023 р., м. Київ. М-во освіти і науки України, Київ. нац. екон. ун-т ім. В. Гетьмана; редкол.: О.І. Олексюк (відп. за вип.) та ін. Київ: КНЕУ, 2023. С. 177–179.
Безтелесна Л.І., Буткевич В.О. Інноваційний розвиток підприємств харчової промисловості. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. 2023. № 4 (104). С. 75–86.
Гончар М.Ф., Грибик І.І., Комаровський В.І. Розвиток системи управління якістю підприємств харчової промисловості на засадах інновацій в умовах глобалізації. Академічні візії. 2023. № 26. URL: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/704
Golyuk V. Ya., Megel H. O. (2022) The current state and prospects for the development of enterprises of the food industry of Ukraine. Economy. Finances. Right, no. 10/1, pp. 32–36.
Golyuk V. Y a., Megel H. O. (June 17, 2022) Increasing the efficiency of export activities of food industry enterprises. Today's science: from research to strategic decisions: materials of the IV International Student Scientific Conference. Ivano-Frankivsk. Vinnytsia, P. 60–62. Available at: https://ojs.ukrlogos.in.ua/index.php/liga/issue/view/inter17.06.2022/757
Pavlova O., Pavlov K., Shulgach N., Ploskina A. Formation of a business strategy for increasing food security in the food industry of Ukraine during the war period. Scientific journal "Modeling the Development of the Economic Systems". Available at: https://mdes.khmnu.edu.ua/index.php/mdes/article/view/124
Kovtun T. Yu., Hryshchenko I. M. (April 15-28, 2022) Peculiarities of state support for business during wartime: materials of the All-Ukrainian science and practice conf. in three volumes. Kyiv: DZVO "University of Education Management" National Academy of Sciences of Ukraine, pp. 41–44.
Shostak L. V., Begun S. I., Ulyanitskyi A. O. (2024) Analysis of the food industry market during the war period. Economy and society, issue 63. Available at: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/4162/4093
Oleksyuk O., Kubashevskyi O. (November 3, 2023) Development of food industry enterprises under martial law. Modern technologies of commercial activity and logistics: coll. materials of the III International science and practice internet conference. Ministry of Education and Science of Ukraine, Kyiv. national economy University named after V. Hetman; edited by: O.I. Oleksyuk (respondent for issue) and others. Kyiv: KNEU, pp. 177–179.
Beztelesna L. I., Butkevich V. O. (2023) Innovative development of food industry enterprises. Bulletin of the National University of Water Management and Nature Management, no. 4 (104), pp. 75–86.
Potter M. F., Hrybyk I. I., Komarovskyi V. I. (2023) Development of the quality management system of food industry enterprises on the basis of innovations in the conditions of globalization. Academic visions, no. 26. Available at: https://academy-vision.org/index.php/av/article/view/704